FAQ

FAQ

Carpoolen en het coronavirus: welke voorzorgsmaatregelen metoen we nemen?

Dankzij ieders inzet zijn we erin geslaagd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. We pendelen terug meer naar onze werkplek en zien onze collega’s en medecarpoolers terug. Om elkaars veiligheid te garanderen bij het carpoolen, blijven er wel wat maatregelen van kracht. Je leest ze hier.

 

   Welke vergoeding betaal ik om te carpoolen?

Het is de gewoonte om een vergoeding te betalen aan de carpoolchauffeur, in ruil voor de rit. Mpact stelt de volgende tarieven voor:

  • € 0.09/km/passagier voor de afgelegde kilometers onder de 100 km
  • € 0.04/km/passagier vanaf 100 km

Aangezien je een rit aanbiedt op Carpool, heb je de mogelijkheid om de door Mpact aanbevolen vergoeding aan te passen. Carpool is een kostendelend initiatief, daarom begrenzen we de maximale prijs tot 0.20 €/km. Als chauffeur mag je namelijk geen winst maken op je afgelegde traject. Dit wil zeggen, dat de bijdrage van alle passagiers samen de legaal vastgelegde vergoeding van 0.36 €/km niet mag overschrijden.

 

   Heb ik een rijvaardigheidsattest nodig als ik carpool met de bedrijfswagen?
 

Als je collega’s meeneemt naar het werk met een bedrijfswagen, heb je geen rijvaardigheidsattest nodig. Vanaf 15 november 2008 is een aanpassing aan de verkeerswet van kracht, zodat hier niet langer onduidelijkheid over bestaat.

 

   Ben ik verzekerd als ik een omweg maak om te carpoolen?
 

Omwegen om een carpoolpartner op te pikken of af te zetten, worden als deel van het woon-werktraject aanzien. De arbeidsongevallenverzekering komt dus tussen als u een ongeval zou hebben tijdens de omweg. Zie verzekeringen.

 

   Ik vind geen carpoolpartners voor mijn traject?
 

Geen paniek, de databank groeit elke dag aan. Om een grotere kans te hebben om een carpoolpartner te vinden, kan je ook partners zoeken buiten je eigen bedrijf, of via carpoolparkings.

 

   Ontvang ik een vergoeding van mijn werkgever als ik carpool?
 

De werkgever blijft dezelfde woon-werkvergoeding betalen, ongeacht of je carpoolt of alleen rijdt.

 

   Bij wie kan ik terecht als er zich problemen voordoen op een carpoolparking?
 

Afhankelijk van het probleem, kan je contact opnemen met de politie of met de verantwoordelijke van de parking. De meeste carpoolparkings worden beheerd door het Vlaamse gewest. Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer vind je meer info.

 

   Kunnen studenten gebruik maken van carpool.be?
 

Studenten van universiteiten of hogescholen kunnen zonder problemen gebruik maken van het platform van Carpool. Voor universiteiten en hogescholen ontwikkelde Mpact een eigen portaal: Campuspool

 

   Bestaat er een premie voor carpoolers?
 

Er bestaat geen premie voor carpoolers. Wel kan je onder bepaalde voorwaarden van een fiscaal voordeel genieten zie fiscaliteit.

 

   Hoe log ik in op mijn bedrijfsportaal ?
 

Vraag naar de specifieke link van je bedrijfsportaal bij je mobiliteitscoördinator. Surf naar deze link en klik op “nieuwe gebruiker”.

Had je al een profiel op carpool.be voordat je bedrijf zijn specifiek portaal creëerde? Dan kan je nu eenvoudig je profiel linken met dit portaal. Om dit te doen, surf je naar de specifieke link van je bedrijf en log je in met je gebruikelijke gegevens. Vervolgens ga je naar “mijn profiel”, selecteer je de vestiging waar je werkt en klik je op “opslaan”. Na het opslaan, wordt je persoonlijk profiel automatisch verbonden met je bedrijfsportaal.

 

   Andere
 

Vind je op de website geen antwoord op je vragen, neem dan contact met ons op:

Mpact vzw
Koningin Maria Hendrikaplein 65 B
9000 Gent
 
070/222.292*
 
(*) Vanuit het buitenland : ++32 70 222.292
max. 0,30 euro/minuut (Opgelet: deze prijs geldt enkel indien je belt met een vast toestel en provider Belgacom. In alle andere gevallen, contacteer je best je eigen provider voor concrete prijsinformatie.)